About

De Regenboogclub

Meer

De Regenboog

De Regenboog behoort tot de houten Nationale eenheidsklasse van kieljachten, welke in 1917 is ontstaan uit een prijsvraag uitgeschreven door de K.V.N.W.V., het huidige watersportverbond Het ontwerp is van de heer G. de Vries Lentsch Jr.

Van de oorspronkelijke bedoeling, dat de houten jachten zoveel mogelijk verschillende kleuren zouden krijgen, is niet veel meer overgebleven dan de naam en het zeilteken. Eén en ander komt voort uit het feit dat tegenwoordig andere houtsoorten voor de huid van de romp mogen worden gebruikt dan er in het verleden voor handen waren.

De tuigage bestaat uit een steil gepiekt gaffel grootzeil, een genua en een spinnaker. Totaal zeiloppervlak is 70m². De bemanning bestaat uit drie personen, die alle drie amateur moeten zijn.

De Hollandse en Friese Regenboogzeilers komen ieder jaar in twee teamwedstrijden tegen elkaar uit in het kader van de Kaag- en de Sneekweek. Deze Holland-Friesland teamwedstrijden vormen eigenlijk nog steeds hoogtepunten van het zeilseizoen.

De Klassenorganisatie van de Regenboog is de Regenboogclub, en is gelieerd aan het Watersportverbond.

Technische gegevens

Lengte overall:8,00 meter
Lengte waterlijn : 5,18 meter
Breedte : 1,96 meter
Diepgang :1,10 meter
Ballastgewicht :745 kilo

Zeiloppervlak:

Grootzeil :28,0 m²
Genua : 12,1 m²
Spinnaker :30,0 m²